Wodorowy test oddechowy

Informacje dla pacjentów

Wodorowy test oddechowy (WTO) pozwala określić poziom wodoru w wydychanym powietrzu, po podaniu pacjentowi węglowodanów (cukrów). Wodór jest wytwarzany w procesie fermentacji przez bakterie obecne w jelicie grubym i cienkim. W przebiegu niektórych chorób część węglowodanów przyjętych z pokarmem nie zostaje strawiona i ulega nadmiernej fermentacji. Ma to miejsce w różnych rodzajach nietolerancji cukrów, np. nietolerancji laktozy czy fruktozy. Kolejną jednostką chorobową, w której WTO ma zastosowanie jest zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego, który często towarzyszy objawom zespołu jelita nadwrażliwego.

Koszt wykonania testu to 200 zł

Wskazania do wykonania testu

  • diagnostyka wzdęć
  • uczucia pełności w jamie brzusznej
  • diagnostyka biegunek
  • podejrzenie zespołu jelita nadwrażliwego
  • podejrzenie zespół przerostu bakteryjnego jelita cienkiego
  • diagnostyka nietolerancji pokarmowych
  • nietolerancja owoców, słodyczy lub miodu
  • nietolerancja mleka i przetworów mlecznych
  • nietolerancja produktów wysoko przetworzonych lub z etykietą „bez cukru”

Bezwzględne przeciwwskazania do wykonania testu

  • dzieci z wrodzoną nietolerancją fruktozy
  • rozpoznana lub podejrzewana poposiłkowa hipoglikemia

Względne przeciwskazania do wykonania testu

  • antybiotykoetrapia w trakcie ostatnich 4 tygodni
  • kolonoskopia w trakcie ostatnich 4 tygodni
  • radioterapia w trakcie ostatnich 4 tygodni
  • ileostomia (z wyjątkiem diagnostyki w kierunku zespół przerostu bakteryjnego jelit

Przygotowanie do badania

Pacjent pozostaje na czczo przez 12 godzin przed przystąpieniem do testu. Można pić czystą wodę, bez domieszki cukru ani żadnych dodatków smakowych. Należy umyć zęby, unikać palenia tytoniu oraz żucia gumy, ze względu na możliwość zafałszowania wynik testu.

Dzień przed badaniem pacjent nie powinien pić mleka oraz soków owocowych; ostatni posiłek w dniu poprzedzającym badanie powinien być nieobfity oraz optymalnie – bez błonnika pokarmowego. W dniu poprzedzającym badanie pacjent nie powinien spożywać następujących produktów: kapusta, cebula, por, fasola, warzywa marynowane.

Lekarstwa mogą być przyjęte w dniu badania i popite wodą.

Pacjenci z protezami nie powinni używać kleju mocującego w dniu badania. W czasie badania pobiera się próbki powietrza wydychanego przez pacjenta, wykonuje się 4-6 pobrań (w zależności od rodzaju testu) na czczo przed podaniem oraz w odpowiednich odstępach czasowych po podaniu do wypicia roztworu określonego typu cukru.

W czasie badania pacjent również nie może nic jeść.

Pacjenci z nietolerancją dwucukrów mogą po ich podaniu odczuwać wzdęcia, ból brzucha lub oddawać luźne stolce.